Kelby N.M
Białe trufle
Smakowita opowieść o miłości,
jedzeniu i miłości do jedzenia. Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine
pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na
myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla
niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w
kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden
kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które
Escoffier uwodził jedzeniem. "Białe trufle" to zmysłowa opowieść o
najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim
Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą
artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności
skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do
delektowania się wykwintnym jedzeniem.
Przejdź do naszego katalogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz